Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

{3E70F52E-BDF1-4290-9888-856908640778}_dress-code-1Бизнес, модерните дами да слушат и да запомнят, защото днес ще си говорим за нещо много важно – за дрескода.

Не във всяка фирма има официален дрескод, но дори да не е написан някъде нагледно, това не означава, че няма препоръчителен.

Всеки знае например, че в банките служителите са задължени да носят костюми. И жените и мъжете си слагат ризи и панталони, а дамите понякога и поли. Спортните обувки като кецове и маратонки са немислими, както и прекалено високите или предизвикателни такива. Това не са единствените правила, но важното е, че те се знаят и се спазват от всички служители. Сама станах свидел например, как докато бях в една банка, дойде ново момче (може би за смяна). Беше с колело, тениска, дънки и раница. След три минути излезе изцяло преоблечен, та дори със сако и вратовръзка. Типичен пример за спазване на наложен дрескод.

Защо е необходим?

Не само банкерите, но е други хора, работещи в бизнес в сферата на услугите, които имат ежедневен и постоянен контакт с хора, се нуждаят да изглеждат професионално. Така вдъхват повече доверие у клиентите си, което е нужно, защото първото впечатление е много важно в подобни сфери на дейност.

Към дрескода спадат и униформите. Те се въвеждат във фирми, които желаят служителите им да бъдат припознавани с компанията. В зависимост от това къде работите (не)можете да си позволявате своеволия със служебната униформа. Тя е фирмена политика, с която е добре да с запознаете, преди да започнете работа. Може да се окаже, че ни ви харесва и да не се чувствате комфортно при такива обстоятелства. В тази връзка, където и да започвате работа, попитайте за дрескода там. Не всеки е съгласен да ми казват как да се облича.

Google+ Comments