Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Отминаха Седмиците на модата в Милано, Ню Йорк, Лондон и Париж и вече е съвсем ясно какво ще бъде модерно през новия сезон. Главният акцент дизайнерите са поставили върху женствеността – без почти никакви елементи на унисекс или пък елементи, клонящи към мъжката мода.

tendЦветовата гама в сравнение с предходни сезони е значително по-ярка и по пролетно сочна. Чака ни напълно нов и различен прочит на познатите брандове, което ще даде възможност за напълно нов живот на добре познати дрехи и аксесоари.

Пристъпвайки към анализа на новите посоки, на първо място е редно да определим актуалната цветова гама. Според прогнозата на Pantone водещо ще бъде синьото, в два основни варианта – яркосиньо и небесносиньо. На въоръжение ще бъдат и виолетовото (от нежнолавандулово до орхидея), жълтите краски на фрезията, червеното, пясъчното, както и меките оттенъци на сивото и зеленото.

Отново ще станем свидетели и на една любима дизайнерска практика – връщане към миналото. Моделиерите ни предлагат през идващите топли месеци да се пренесем към 60-те и 70-те години на миналия век. Най-ярко това се забелязва в колекциите на Miu Miu, Mary Jane и Saint Laurent.

Модата на бъдещето е в дневния ред на редица стилисти и това на практика е третата главна посока за пролетта и лятото. Какви тъкани ще се използват след много години? Ще се променят ли кройките? А може би всички ще носим дрехи в металикови нюанси? Сред тези, които са се отдали на размисли в тази посока и мечтаят чрез колекциите за бъдещето, са Prabal Gurung, Lanvin, Zero Maria и много други.

Минимализмът също заема своята ниша – изтънчени и сдържани кройки, чисти цветове, съчетание от прозрачни и непрозрачни материали, оптически щампи и декоративни лайстни по ръбовете.

Разбира се, че и този сезон няма как да мине без традиционната етническа тема. Макар че в новите си колекции диктаторите на модата са избрали сложни принтове, за които почти няма как да се досетим откъде е дошло вдъхновението. Например при Alexander McQueen етническите мотиви са черни, бели и червени квадрати. Интересни фигури намираме и при Manish Arora – сочни и сложни нюанси, точно това, което ни е необходимо след зимните студове.

 

Google+ Comments