Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Зимата вече чука на вратата. Температурите рязко спадат и е време да се замислим за „най-студения“ си гардероб. Това ме подтикна днес да посветя текста си именно на зимните палта и да ви дам няколко насоки как да си изберете по-лесно такова що се отнася до цвят, кройка и дължина. Въоръжете се с търпение, защото имам какво да споделя по темата 😉

Първо, имайте предвид, че палтото не е дреха, която си купувате всяка година. Ето защо е необходимо да имате в гардероба си поне едно, което да е универсално и комбинативно – за всеки ден, както се каза. Такива най-често са черните палта, но ако този цвят не е вашият, заложете на сивото, тъмно синьото или тъмно кафявото в зависимост от личните ви предпочитания и преобладаващи десени в гардероба ви. Когато вече имате едно универсално, следващото ви палто може да бъде цветно и по-нестандартно. Ориентирайте се към червено, лилаво, жълто, зелено, розово, шарено и т.н. Каквото ви допадне, стига да е по-разчупено, различно и да можете да го съчетавате с повече дрехи от гардероба си.

6c74a5cecc21e13b3ecd373ce0e20b84

Сега да си поговорим за кройката…

Дългите до земята палта са подходящи САМО за високи дами. Тази кройка визуално скъсява фигурата, защото й придава малко по-широк вид. Ако вие сте с височина до 160 см, едно дълго до земята палто ще ви прави да изглеждате почти квадратни. Затова заложете на дължина, която е максимум до коляното ви.

При положение, че сте слаба и висока, препоръчвам права и дълга кройка на палто, което да стига до или под коляното. За да изпъкнете, заложете по-скоро на цветови комбинации и десени, отколкото на експерименти по самия модел.

autumn-winter-women-coats-and-jackets-2015-candy-color-slim-women-wool-coat-solid-color-coat.jpg_640x640Ако имате фигура пясъчен часовник (какви сте късметлийки само!), за вас са идеални вталените в талията или леко пристегнати с коланче палта. В комбинация с по-голяма или пухена яка ще подчертаете извивките си още по-осезаемо и красиво.

Ако имате леко изпъкнало коремче или пък сте бременни, купете си по-широко палто с широка ръкави. Тези модели за изключително актуални и перфектно замаскират подутината. Ограничете се обаче със семпла яка и едноредово закопчаване на копчетата. Друг акцент освен големината на самото палто, не ви е необходим. Относно цветове – насочете се към по-тъмните. Комбинирайте го с тесен панталон, клин или пола, която остава крита под палтото. Така красивите ви и стройни крака ще изпъкнат по невероятен начин, особено ако сте на високи обувки.

Сега да хвърлим поглед към дамите с по-тесни рамене. Те трябва да се оглеждат за палта, чиито акцент е в горната част на тялото – нека са с ревери, подплънки или други орнаменти, които придават допълнителен обем около раменете. Пристегнатото коланче или вталена линия са добър избор, както и т.нар. military палта.

Ако ситуацията е противоположна и имате по-широки рамене, то за вас важи коренно обратното от казаното в горния абзац. Ориентирайте се към палта, които по никакъв начин не предават допълнителен обем в горната част, а се разширяват надолуда. Може да имат големи, обемни яки или красиви деколтета. Така ще имате възможност да насочите погледа на околните към други части на тялото си – краката, шията или бюста ви.

Най-важното е да познавате собственото си тяло и кое от него бихте желали да прикриете и кое да покажете. Когато си изясните тези опорни точки, ще знаете за какво да внимавате при пробата в магазините. Спокойно можете да се консултирате и с магазинерките там, те ще ви кажат как изглеждате отстрани.

Лично аз съм фен на едноцветните палта и не одобрявам много нашарените, натруфени или карирани. Има шарки, които стоят добре, но бъдете внимателни с тях и се запитайте дали след година няма да ви омръзнат. Все пак палтото е връхна дреха, която носим поне няколко зими. Лично на мен не ми допадат и изцяло пухените палата, защото придават на жените визия на пухени играчки. Това обаче е собствения ми коментар, вие може да си изберете с кое се чувствате най-добре и комфортно.

Надявам се да съм ви била полезна. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да ги зададете в коментар. Ще ви отговоря максимално бързо! И приятно пазаруване 🙂

Google+ Comments