Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Мислите, че изразът „социална мода“ ще е обвързан с дрехите на социалните работници или магазините втора ръка? Всъщност… не. Днес съм решила да ви запозная малко със социалните прояви на известните личности.

Какво правят богатите и известните? Кои социални прояви са на мода?

joyКогато имаш достатъчно средства, че да си позволиш да бъдеш социално активен, се стараеш да вложиш парите си в нещо смислено. Или поне някои от звездите се надяват, че правят именно това. По-широко скроените като семейство Пит (Анджелина и Брат) очевидно смятат, че с парите, които печелят, могат да отгледат много деца и да дарят щастие. Голямото семейство е отличен вариант да се развие не само радословието, но и да се даде по-добър живот и закрила на деца в неравностойно положение. Осиновяването доби популярност сред известните, но за съжаление процедурата е много тромава, при това социалните служители трябва да са сигурни в психическата и физическата възможност на родителите да отгледат осиновеното дете. Ето защо не са много известните двойки, които биха могли да го „практикуват“.

Инвестирането в общински проекти за обновяване на градовете, за създаване на асоциации и подобни, е изключително разумен начин да се вложат пари. Тези, които не могат да станат приемни родители, но искат да оставят следа, могат да го направят като се обърнат към областната управа на града или към конкретна фондация, която да осъществи проекта им. Идеята им да създават паркове, градинки, физкултурни салони или други обекти, чрез които се облагородява градската среда, е чудесен начин да запечатат името си във времето.

Благотворителността отдавна се насърчава в целия свят. Може би ще кажете, че у нас няма такова нещо. Всъщност има. Дали го забелязвате, или не, това вече си е ваша работа. Благотворителността у нас дори се афишира. Популяризира се чрез добри практики на хора образци, за които слушаме от радиото, телевизията, пресата. Един такъв пример е предаването „Като две капки вода“, в което де факто няма победител и победен от отделните концерти, а по-скоро артист получил финансовата награда, която трябва щедро да предостъпи като дарение по избор – на човек или институция. След като всеки понеделник родните популярни личности даряват, защото да не го правят и хората с доходи над средните за страната?

И част от тях наистина го правят – изпращат пари, храна, играчки на децата от сиропиталищата като същевременно разтеглят някаква заучена стереотипна реч, която да просълзи околните. Макар част от благотворителността в днешно време да е повече показност, ако тя е в цялостна полза на обществото, е винаги добре дошла.

Google+ Comments