Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

corssСъвременната улична мода днес е изключително богата на различна готическа и дяволска символика – черепи, кръстове, обърнати звезди, скелети. И това, както можете да предположите, не е случайно. Вече няколко сезона подред водещи дизайнери внедряват в своите колекции въпросните елементи – къде по-натрапчиво като принтове по различни части на облеклото във внушителни размери, къде по-деликатно и загатнато – като дребни и не особено натрапчиви акценти в аксесоарите – релефен безцветен печат по аксесоарите от кожа – портфейли, калъфи за мобилни устройства, колани, обувки, чанти, или щампи и бродерии по шалове, шапки и т. н.

Така че в момента адската символика в модата е наистина в пика си – днес тя се използва и от елитните дизайнери, макар и по-рядко, и масово от бюджетните брандове.

Ако трябва да се върнем назад в историята, модата на черепите по облеклото започва още в началото на 18 век – с тях украсявали мундирите на войниците. Целта била да се внуши респект у противника. Черепът бил намек, че боецът, на чиято униформа стои символът, е готов на всичко, да се сражава до смърт.

За това, каква е причината за възраждането на тези елементи в съвременната мода, може да се изложат много версии. И истината е, че нито една от тях, колкото и да е задълбочена и да търси опора назад в историята или пък в съвременните реалности, няма да е вярна. Това е просто мода, намек за мистичното и загадъчното и заявка: аз не съм като другите, по-различен съм.

Има в тези дяволски изображения нещо магично, неземно и омайващо, вее от тях усещане за романтика, бунтарство и възвишеност. И вероятно това е причината те толкова да се харесват от младите и независимите.

 

Google+ Comments