Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

4-stage-colon-cleanse-img2Човешкото тяло е добре смазана машина, която понякога има нужда от профилактика, за да я поддържаме в изправност. В йога има една конкретна практика, наречена Шанка-пракшалана, която се използва за пречистване на стомашно-чревния тракт и възстановяване на вътрешния ни баланс в тялото. Дори да не прибегнете конкретно към нея, хубаво е по един или друг начин да се грижите за тялото си отвътре-навън, защото то е своеобразното превозно средство, с помощта на което преживяваме реалността около себе си и виждаме света, в който пребиваваме!

Шанка-пракшалана е сравнително лесна за изпълнение, но леко неприятна техника. За да я изпълните, са ви необходими няколко литра вода, загрята до стайна температура, морска или хималайска сол, няколко свободни часа и т.нар. захранка, с която да се храните след приключването на целия цикъл. Процедурата включва пиене на голямо количество солена вода и правенето на някои конкретни асини (пози). Асаните са лесни, но солената вода е с натрапчиввкус и е трудно да изпиете повече от 5-6 чаши от нея, а това е недостатъчно за успешно приключване на Шанка-пракшалана, за което ви трябват между 15 и 20 изпити чаши със солена вода.

Аз имам няколко други, по-лесно приложими техники, чрез които да детоксикирам тялото си отвътре без да се подлагам на излишен дискомфорт. Когато ги прилагам, се чувствам по-добре в собствената си кожа, усещам се по-лека и жизнена, с повече жизнен тонус. Вярвам, че всеки човек може да достигне подобно състояние по естествено път, ако просто отделя малко повече внимание на себе си и хранителните си навици. Консумирайки храни, които са по-истински и по-близо до природата, ние самите се приближаваме по естествен път към земята и първоизточника на нашата енергия. Ето какво правя аз.

lemon-waterПърво, всяка сутрин пия чаша топла вода с лимонов сок, а преди обед си правя около 300 мл. зелен чай. С него замествам сутрешната си доза кафе. Освен че зеленият чай съдържа множество полезни съставки, той има естествената способност да извежда токсините извън тялото. В комбинация към полезните му свойства ме хидратира, има по-хубав вкус от кафето и енергията, която поучавам, се усвоява постепенно от тялото ми. Ключовото при зеления чай е да не държите пакетчето или листата повече от 2-3 минути във водата и да го пиете поне половин час преди и след хранене.

eliaz-gorubljaneВторо, купувам си от хлябовете на фирма Елиза – хлебозавод Горубляне. Освен че са страшно вкусни, са богати на семена. Обичам слънчевия хляб от лимец, хляб Просеник с ленено семе, хляба с морков и овесени ядки и други от пълнозърнестите им видове. Това е истинска храна, която не само укрепва тялото отвътре и подсилва имунитета, но също така ви приближава до Земята. Ако се върнем назад в миналото, ще видим, че в много култури определени храни са били на почит. В Южна и Централна Америка това са какао, киноа и чия. Елдата за първи път е култивирана на територията на Югоизточна Азия. По нашите земи пък лимецът, лененото семе и пшеницата са традиционни култури с хилядолетна история – и всички те присъстват в продуктите на хлебозавод Елиаз. Когато се храним с култури, типични за нашия регион, се доближаваме до корените си и укрепваме връзката със своето минало, което е оставило белези в генетичния ни код.

vegetablesТретият начин, чрез който прочиствам тялото си отвътре, също е свързан със Земята и продуктите, които тя ражда- зеленчуците. Освен че те съдържат ценни витамини и минерали, също така са изключително хидратиращи. Това спомага за извеждането на вредните вещества от тялото и възстановяването на хармоничния ми баланс. Както при семената и житните култури, при зеленчуците също е добре да консумираме повече такива, които са характерни за региона, в който живеем. Това е една малка крачка, чрез която поддържаме кармичната си връзка с Вселената.

Истината е, че ако искате да сте красиви отвън, е важно да започнете промяната си отвътре. Не  е толкова трудно да отделяте по малко повече пари от своята заплата за по-качествени продукти като тези на Елиаз, предлаганите в биомагазини или в кварталните магазинчета за плод и зеленчук. Това са жестове, които правите сами за себе си, а те ви докосват до природата по най-естествения възможен начин.

Google+ Comments