Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Днес ще отделя няколко реда за кино и по-специално за българско кино събитие. „Златна липа” е международен  филмов фестивал, който е насочен към европейското кино. В България вече от няколко години се провежда в Стара Загора.  Названието идва логически – дните на фестивала съвпадат с разцъфването на липите в града.

А тази година липовият аромат ще донесе доста културни изненади. У нас сякаш европейското кино остава някъде между големите холивудски продукции. Един поглед към друга област в киноиндустрията може да ни обогати и вдъхнови.

От 31 май до 4 юни Стара Загора ще посрещне цяло съзвездие от популярни актьори и режисьори от Европа. Фестивалът ще има две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми ще бъдат оценявани от жури с международно участие.

Едно от популярните заглавия е „Ловът” на датския режисьор и сценарист Томас Винтенберг. Филмът е психологически трилър, който засяга сериозна и дълбочинна тематика. Създателят му е отличаван многократно с различни международни награди, а най- ярката от тях е номинацията му за Оскар тази година, в категорията „Най-добър чуждоезиков  филм” . Специален гост на фестивала ще бъде Джанкарло Джанини. Той е носител на завидна кариера като актьор, режисьор и дубльор.  Номиниран е за Оскар и също така е един от най-талантливите и  чаровни мъже в киното. Участвал е в 140 продукции, основно в родната си Италия, но и по целия свят…

…Така че, жителите и гостите на Стара Загора ще имат страхотна възможност да се запознаят и насладят на последните новости в света на европейската киноиндустрия. Ако вие сте запален киноман по-добре не го пропускайте.

Google+ Comments