Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Като чуете шоколадови бонбони, най-малко, което ви идва на ум, е, че те могат да бъдат здравословни. Нали така? Но наистина могат да бъдат, стига да се придържате към следните няколко принципи:

  • Правете ги сами вкъщи
  • Използвайте сушени плодове и сурови ядки
  • Тъмен шоколад с екстра какао като този на Нестле – добър е и на изгодна цена
  • Кокосово масло вместо краве
  • Мед вместо захар

Можете да измислите своя рецепта и да сътворите шоколадови бонбони, които да се превърнат в любими на вашето семейство. Как да го направите?

Стъпка 1 – Изберете предпочитаните от вас сушени плодове – стафиди, червени боровинки, фурми, кайсии, ягоди, манго т.н. Що се отнася до ядките, ориентирайте се към орехи, бадеми, кашу, лешници, тиквено и слънчогледово семе. Когато изберете вашата комбинация от съставки, накиснете ги за около час и след това ги измийте хубаво. Нарочно не ви казвам кое с кое да комбинирате, защото всеки си има предпочитани, пък и така имате свобода да се развихрите в кухнята. Без кулинарни скрупули!

DSC_6466Стъпка 2 – С помощта на блендер смлете на ситно отцедените плодове и ядки. На 200 грама сушени плодове и 100 грама ядки се добавят 1-2 с.л. мед и 1 с.л. кокосово масло. По желание може да добавяте какао, настърган кокос, стърготини от портокал или лимон, канела, джинджифил и т.н. Всичко се забърква на еднородна смес.

Стъпка 3 – За да оформите бонбони, може от сместа до тук да направите малки топки (става по-лесно, ако навлажните ръцете си при работа). След това ги заливате с разтопен на водна баня шоколад и изчаквате, докато той изстине и се втвърди. Най-често използвам за моите бонбони с шоколад Нестле, тъмен. Качеството му е добро и е на изгодна цена.

Ако искате да оформите по-естетично издържани здравословни бонбони, използвайте силиконови формички за лед. Покрийте дъното на всяка от тях с разтопен шоколад, изчакайте да изстине или ги сложете за кратко във фризера. След това добавете от сместа и залейте с шоколад, за да се запечатат. Пак изчакайте и накрая отделете всеки бонбон от формичката му.

Виждате ли, че не е трудно и реално можете да превърнете любимото си сладко изкушение в част от здравословен хранителен режим.

Ще очаквам, когато измислите любимата си комбинация за пълнежа в бонбоните, да ми я споделите, за да пробвам и аз. Сега отивайте да се развихрите в кухнята!

Google+ Comments