Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Мода има значително влияние върху нашия начин на обличане и стил на живот, но също така може да оказва и влияние върху нашето здраве, особено по отношение на химикалите, използвани в производството на облеклата.
Мнозина хора са чувствителни към определени химикали, използвани в текстилната индустрия, като формалдехид, азо-бои и др. Те могат да предизвикат алергични реакции като сърбеж, изгаряне и обриви при контакт с кожата.
Някои химикали, използвани в боядисването и обработката на текстил, могат да бъдат токсични и да представляват риск за здравето, особено ако облеклата се носят директно върху кожата. Например, тежките метали, хром и кадмий, могат да бъдат намерени в боядисването на дрехите и да бъдат абсорбирани от кожата.
Производството на облекла често включва използването на различни химикали, които могат да представляват риск за работниците в текстилната индустрия.
Mодните стоки често има големи екологични отпечатъци. Използването на химикали при обработката на текстила и отпадъците от производството могат да замърсят околната среда и да имат негативен ефект върху здравето на хората и екосистемите.
Най-важното е да бъдете информирани и внимателни при избора и носенето на облекло, за да предпазите здравето си и да допринесете за по-устойчивата модна индустрия.

Google+ Comments