Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Ученически униформи: има ли смисъл още да съществуват или са остатък от древни времена и строгите правила на училището от миналото? Този популярен дебат остава актуален и включва момчета, момичета и техните родители, които си задават един и същ въпрос: Полезни ли са училищните униформи?
Сигурно е, че все още в много училища по света се изисква да ги носят – от източните страни до Съединените американски щати. В много случаи изборът не зависи от ученика, носенето на униформата е част от правилата на училището и е задължително. Учениците, които не носят униформа, не могат да влязат в училището.
Само помислете, че в Тайланд униформите са задължителни не само до гимназията, но и в университета! Малко преувеличават, нали?
Ето бърз преглед на плюсовете и минусите, които ще ви помогнат да създадете собствено мнение по въпроса.
Нека започнем с всички плюсове за носенето на училищна униформа: защо родителите и децата да избират институции, където носенето е правилото?
По-евтино е
Фактът, че децата носят униформи на училище, спестява пари. Родителите няма нужда да харчат пари по скъпи дрехи и модни аксесоари. Често в училище конкуренцията между децата включва и дали са облечени по определен начин или следват опредлена мода, по който начин някои деца се стремят да покажат превъзходтство над съучениците си – мнозина нямат достатъчно пари на разположение, за да инвестират в това. С униформа децата биха имали всичко необходимо, за да отидат на училище и да спестят пари на родителите си.
Никой не е отлъчен от социалния кръг
Една от основните причини, поради която училищните униформи са приети, е премахването на потенциалните различия, които се създават въз основа на облеклото на всеки ученик. Може да се случи много често на деца от семейства с ниски доходи да получават подигравки от богатите си връстници за това как се обличат. Униформите в това отношение помагат много. Те служат именно за премахване на признаците за разлики в доходите на семействата на учениците.
Могат да се възприемат като мярка за сигурност
Голямо предимство при използването на училищни униформи е, че всички ученици са лесно разпознаваеми като членове на училището си. Когато всички деца са облечени еднакво, лесно можете да ги намерите в тълпата. Например на екскурзия можете веднага да идентифицирате децата, които се отделят от групата. И обратно, можете също да разпознаете хора, които се опитват да влязат в групата, когато не трябва да бъдат в нея. Разгледани от тази гледна точка, униформите могат да улеснят работата на учителите.
Спестяват време
Училищните униформи позволяват на децата да пестят време сутрин, като не им се налага с часове да стоят пред гардероба, за да изберат и съчетаят на дрехите за деня. Униформите със сигурност улесняват и живота на тези в къщата, които перат дрехите, тъй като има ограничен брой цветове за пране.
Всичко обаче има своите минуси. Нека да видим причините, поради които униформите може да са толкова добра идея.
Не е чак толкова евтино
Ако сред плюсовете можем да причислим удобството да не се налага да купуват скъпи и модерни дрехи за децата си, за да не се чувстват по-различно и неудобно в сравнение със своите съученици, от друга страна трябва да се каже, че дори униформите могат да бъдат скъпи в зависимост от магазина, от който са закупени. Когато униформите не са задължително облекло за учениците, това дава на родителите и децата свободата да изберат да купуват по-евтини дрехи.
Задушават индивидуалността
Един недостатък – вероятно най-големият – е, че носенето на униформата задушава характера и индивидуалността на децата. Те не могат да се обличат както искат при никакви обстоятелства. На обратната скала (в плюсовете) намираме социално равенство, което със сигурност е положителна черта. Въпреки това, има хора, които биха предпочели за себе си и децата си да имат възможност да се изразяват чрез облеклото, самостоятелно да решават какво да носят всеки ден – особено в толкова важен период от развитието си, в който все още откриват себе си. Така с униформата децата, които обичат да се изразяват чрез мода, могат да се открояват от тълпата благодарение на аксесоар или определена дреха, ще се почувстват ограничени в униформа.
Правилата са твърде строги
Друг недостатък може да бъде строгостта на правилата на училищната униформа. Има институции, в които дори се налагат наказания и санкции, ако не се спазва кодекса за поведение.
В крайна сметка всеки решава дали е за или протв униформите – освен в случаите, в които училището решава вместо родителите и учениците. Аз бих казала, че униформите са старомодни и потискат креативността. Какво е вашето мнение?

Google+ Comments