Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Здравословно хранене и здравословен живот!

Кой ли не говори на тези теми в последно време и кой ли не се изказа по въпроса. Не искам да пренебрегвам значението на това да се храним пълноценно и да спортуваме, но нека ви кажа, че познавам хора, които полагат наистина много грижи за себе си и въпреки това имат здравословни проблеми. Така че колкото и полезни навици да имате, те не ви гарантират защита от всички здравословни проблеми.

url

С диети и друг вид ограничения пък – ако не са подбрани внимателно – е възможно по-скоро да си навредите, отколкото да си помогнете. Ето защо преди да започнете какъвто и да е хранителен режим, по-добре се консултирайте първо със специалист и изслушайте неговото мнение. Също така преди да решите да поемете по стъпките на веганството или вегетарианството, най-напред се просветлете по-подробно по темата. Ето няколко насоки, които мога да ви дам.

Първо, има значителна разлика между това да си веган и вегетарианец. И дата типа хора не ядат месо, но вторите си позволяват да консумират някои продукти от животински произход каквито са яйцата, сиренето, кашкавала, киселото мляко и т.н. При веганите всичко, което идва по един или друг начин от дадено животно, не се яде. И веганите, и вегетарианците консумират основно плодове, зеленчуци, ориз и различни видове семена. Основният проблем, с който се сблъскват, е дефицит на протеини в организма, защото те се набавят най-вече чрез месото, яйцата и млечните продукти. Въпреки това обаче с консумация на ядки, бобови култури, семена и други храни е възможно да си набавите нужното количество протеин. Всеки веган или вегетарианец е хубаво да внимава за този възможен проблем, с който би могъл да се сблъска. Друго вещество, което също е трудно за набавяне, е витамин В12, защото той не се намира в храни с растителен произход. Интересното при него е, че се складира в организма и заради това дефицитът му може да се усети след значително по-дълго време. В такива моменти е желателно да се приема допълнително като някакъв вид добавка.

Веганството е още по-сериозна стъпки в промяната на хранителния ни режим и не бива да подхождаме към него лекомислено без да сме се информирали предварително за особеностите на този вид хранене, рисковете и ползите от него. Ако сте начинаещи в тази област, но желаете да опитате, препоръчам ви да се насочите най-напред към вегетарианството, защото то е с по-богато меню и ще усетите промяната по-плавно.

За финал отново искам да ви напомня, че да живееш здравословно не се отнася само до това как се храниш, но как се грижиш като цяло за себе си. Успех на всички 😉

Google+ Comments