Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

kojaМека, еластична, потресаващо красива естествена кожа – колкото и странно да звучи, това е най-актуалният материал дори и за топлите месеци на 2013 г. и от него са направени всички елементи и аксесоари, от главата до петите.

Явявайки се изключително благодатна основа от гледна точка на оформлението, кожата наистина дава широко поле за изява на дизайнерската креативност – метализирани, релефни, нюансирани, гравирани, безброй интересни и нестандартни варианти.  При това се увеличават постоянно – често, като наведнъж се съчетават няколко ефекта.

Истински ренесанс за кожата обаче настъпи, откакто в обработката на този благодатен за фантазията на модните диктатори материал навлязоха и технологичните новости и по-специално лазерът – колекциите им буквално преливат от красива кожена феерия, изглеждаща почти като дантела. Става дума за така наречената перфорирана кожа, която напоследък е неотменно присъствие не само при аксесоарите, но и при дрехите във всички водещи колекции.

При този вид третиране на повърхността се получават отвори с различни конфигурации. Разбира се, идеята съвсем не е нова – при изработката на обувки перфорацията се е използвала още от древни времена – или за украса по края на детайлите, или по цялата повърхност, за да дишат по-добре краката през летните горещини.

Преди тези ефекти са се постигали по механичен начин с така наречените пробойници с остри ъгли – но освен че не могат да се получат толкова сложни и интересни фигури, при този метод често едно неправилно движение може да доведе до бракуване на цяло изделие.

Е, възможностите на модерната техника на практика са неограничени и уникално и прецизно орнаментираните като паяжина дрехи, които виждаме на модните подиуми и в журналите, са най-сигурното доказателство за това.

 

Google+ Comments