Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Искате ли да научите моята тайна за подчертаване на естествената красота? Тя е, че редовно си правя домашна маска за коса, а отскоро за нея използвам не какъв да е зехтин, а Urzante.

Това е първокачествен зехтин, който се внася у нас от фирмата на Васил Лазаров, Вивекта БГ ЕООД. Маслините за него се отглеждат в долината на р. Ебро, Северна Испания, а вълшебният им аромат се усеща веднага, след като отворите бутилката зехтин. Лъхва ви ухание на свежест и течно здраве.

Но стига толкова за зехтина. Всички знаем, че той е полезен и е хубаво да присъства на трапезата ни. Аз ви предлагам още един начин, чрез който да го включите и в разкрасителните си процедури. Нужно ви е:

1 яйце

1 ? суп. л. мед

1 ? суп. л. зехтин

Медът и зехтинът се слагат на водна баня, за да се стоплят леко и да се смесят добре. След това сваля и се прибавя яйцето, разбърква се до хомогенна смес. Важно е да не пари, а да е просто топло и да можете спокойно да пипате маската с ръце. Поставя се кичур по кичур на измита и влажна коса, като внимавате да не търкате скалпа твърде силно. Когато косата е мокра, тя е много по-уязвима и трябва да я щадим. След като сте разнесли маската равномерно, поставете на главата си шапка за баня и увийте главата си в кърпа. По този начин ще загреете маската и ще „отключите“ още повече от нейните полезни свойства. През зимата и когато е по-студено, дори може лека да духнете със сешоара, но през лятото това не е необходимо.

Стойте с тази маска на главата си мин. 15 минути, а най-добре е 20-30 мин. в зависимост от това с колко време разполагате. Изплакнете обилно с вода и само ако е необходимо, нанесете шампоан. Аз лично не слагам и балсам, но всяка коса е различна, така че преценете кое е най-добро за вас. Универсални правила няма.

Вълшебното при комбинацията от съставките на тази маска за коса е в това как се допълват. Зехтинът (отново препоръчвам Urzante, който се внася от Васил Лазаров и Вивекта) има способността да „затваря“ влагата в косъма, като по този начин спомага за нейната хидратация. Яйцето и най-вече жълтъкът му е изключително богато на ценни хранителни вещества, мазнини и витамини. Протеинът в белтъка пък предпазва скалпа от бактерии и спомага за неговото качествено почистване. Медът, вечното природно лекарство, подхранва косъма в дълбочина и спомага за неговата здравина и блясък.

А вероятно се питате и за какъв тип коса точно е подходяща тази маска. Аз бих казала за всеки и най-вече са по-сухата и изтощена. Дайте на косата си достатъчно „храна“ и тя ще „яде“ точно толкова, колкото й е нужно. Ако все пак имате мазна коса и се притеснявате да не я омазните допълнително, избягвайте корените. Слагайте маска само на краищата и наблюдавайте косата си. Ако й се отразява добре, постепенно нанасяйте все по-близо до скалпа.

Повтаряйте процедурата веднъж или два пъти седмично и се насладете на по-красивата си коса, която винаги сте знаели, че можете да притежавате.

Google+ Comments