Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

На бас се хващам, че сте чували за т.нар. разделно хранене. Да знаеш за него и принципът, на който е базиран, е въпрос на обща култура. Теорията е леко научна, но за сметка на това може лесна да се обясни с прости думи.

Всяка храна, която консумираме, е с различен състав и киселинност. Поради тази причина, за да се усвои от организма, той произвежда различни ензими. Когато в стомаха попаднат два или повече вида храни с разнообразен състав, това затруднява тяхното усвояване, става ни тежко и затормозяваме тялото си. Обратното, когато консумираме храна с еднороден състав, помагаме на тялото си, метаболизмът се стимулира, а храносмилателните процеси се извършват на малко по-бързи обороти.

Основните видове храни според разделното хранене са разделени на база на преобладаващата в тях хранителни съставки. Те са:

1)      Въглехидратни – ориз и оризови култури, тестени изделия и житни продукти, картофи, царевица, грах и др. храни,  чиито състав преобладават въглехидратите;

2)      Белтъчни – мляко и млечни продукти, яйца, месо, соя, риба и рибни деликатеси

3)      Мастни – растителни масла, олио, зехтин, сметана, топени сирена и т.н.

4)      Захарни  – шоколадови изделия и повечето от сладките изкушения на пазара, тук попадат и голямата част от сушените и пресни плодовете, поради съдържанието им на фруктова захар

5)      Зеленчуци – вярвам, че ги познавате достатъчно добре, за да не се спирам върху тях

6)      Бобови – фасул, леща, нахут и др.

7)      Киселинни – тук се класифицират някои особени храни, които са с по-завишено ниво на рН като кисели краставички, кисело зеле, вино, кафе и др.

Идеята при разделното хранене е, че има групи храни, които не е желателно да се консумират заедно, докато други си подхождат. Аз ще ви издам някои от любимите ми комбинации, които са базирани на принципите на разделното хранене и са наистина вкусни.

eating-yogurt-lacrimaПечени картофи обичам да комбинирам със салата от краставици. Оризът го ям с грах и моркови, а хляб с доматен сок обожавам. Последното си отива още повече в комбинация с масълце и хубаво българско сирене, стига да имам такива под ръка. Сред предлаганите сирена на пазара фаворит ми е това на Lacrima. Него, от своя страна, похапвам с други зеленчуци и понякога с ядки. Не знам дали сте опитвали комбинация от сурово кашу и сирене, но е същински триумф за сетивата. Иначе си върви също с яйца, или поръсено с малко зехтин и червен пипер. Що се отнася до киселото мляко, което също попада в групата на белтъчните храни, отново си взимам от това на Lacrima, но го консумирам отделно от други храни или с малко зеленчуци.

Противно на традициите в българската кухня, следвайки принципите на разделното хранене, не бива да комбинираме картофи с месо. Това мигновено изключва от хранителния ви режим ястия като мусака, картофена манджа с бутче, пържола с картофена салата или пиле на грил с гарнитура от ориз. Желателно е плодовете да се консумират отделно и в интервал от един час преди и след друга храна. Противопоказно е да хапвате баница и да пиете айран едновременно, както и да смесвате кисело мляко с плодове.

Накрая но не на последно място искам да подчертая следното. Разделното хранене не ви гарантира сваляме на килограми, а по-скоро задържане на текущото тегло. Този режим чисто и просто облекчава тялото ви и намаля шанса да се чувствате подути и дискомфортно след по-обилно хапване. Съществува реална възможност леко да забързате метаболизма си и да свалите няколко килограма, но по-възможно е просто да се почувствате по-леки и жизнени.

Google+ Comments