Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

accessoariesПравилно подбраните допълнения към облеклото могат да сътворят чудеса – да накарат миналогодишната ви рокля да заблести с нова светлина, да скрият недостатъците и да подчертаят достойнствата ви.

При цялото многообразие от всевъзможни украшения, чанти, шапки, шалове и ръкавици обаче повечето жени изпитват сериозни затруднения, когато правят своя избор. Затова днес ще се опитам да улесня, поне отчасти, процесът по избиране на модната периферия.

Това, което трябва да спазвате при подбора на допълващите облеклото ви части, е преди да купите която и да е от тях, да си отговорите на въпроса с какво бих могла да го съчетая. Колкото по-претенциозно и оригинално е едно украшение, толкова по-изчистени и прости трябва да бъдат дрехите ви. Помнете: аксесоарите трябва да запълнят празнотата във вашия образ, но по такъв начин, че да направят всичко единно цяло.

При подбора, разбира се, има значение и сезонът. През зимата обемни бижута и чанти стоят далеч по-добре. През лятото заложете на естествени материали – дърво, полускъпоценни камъни като тюркоаз, кехлибар, опал. В лятната визия органично се вписват и бижута, изработени от пластмаса.

Като цяло, когато подбирате аксесоарите, трябва да следвате три основни правила.

Първото – цвета. За да се получи идеалното съчетание, редица стилисти прибягват към един трик – определят доминиращия цвят в облеклото и към коя гама принадлежи – към топлата или студената. След което се обръщат към добре познатия спектрален кръг. От него трябва да се избере или точно обратният цвят, или ако искате да си поиграете с оттенъците, да подберете нюанси на доминиращата разцветка.

Второто правило е свързано с формата. Задължително трябва да се има предвид кройката на дрехите. Ако преобладават строгите геометрически линии, то трябва да се спрете на чанта и украшение с прави ъгли и ръбове. И обратно, ако искате да създадете мек и летящ образ, трябва да предпочетете закръглени по форма украшения.

Трето – еднотипността на материалите. Обърнете специално внимание на това всичките ви бижута и допълнения да са изработени от материали, които си подхождат. Ако сложите златни обици, задължително е и другите ви бижута да са такива. Това се отнася и за чантата и обувките. Вече съвсем не е необходимо те да са с еднакъв цвят, но текстурите им обезателно трябва да си подхождат.

 

 

Google+ Comments