Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Хубава телевизия гледаме напоследък – с много и качествени български сериали като  „Къде е Маги?“, „7 часа разлика“ и последният ми фаворит, който е доста образователен за тийнейджърите „Революция Z“. Риалити форматите също еволюираха много през последните години. Честно казано изобщо не си падах по първата им версия, в началото ги представиха у нас като ефирно време, в което можем да видим проявата на едни от най-лошите човешки черти . Говоря разбира се за Биг и ВИП брадър, където се нагледахме на интригантства, пошлост и погрешно представян като „нашенски“ манталитет.

Риалититата (тази хубава „българска“ дума :)), които аз харесвам, са друг тип: тези, в които можем да видим да се проявяват добрите черти на народа ни – талантът ни, въображението, добротата, уменията. Такива риалити формати са „Гласът на България“, „Мюзик айдъл“, а също и едно от любимите ми – „Предай Нататък“, което разбрах, че скоро отново ще се завърне в ефира на бТВ. Знам, че тези продукции струват страшно много пари и се чудя колко още ще издържат телевизиите на натиска, който им правят от кабелните оператори, като укриват абонати и по този начин не им изплащат приходите от клиентски такси? Това беше причината за спора с Булсатком, но за съжаление проблемът и към момента си остава неразрешен, а сивата икономика при операторите си е същата. В интерес на зрителите е нещата да си дойдат на мястото, иначе в един момент може да се окаже,  че телевизиите вече нямат парите, за да създават качествените продукции, които обичаме да гледаме.

glasutОт тях в момента най-много ми харесва „Гласът на България“ и вече си имам двама-трима любимци, за които ще си дам и аз гласа по-нататък. Определено се открояват момчета и момичета, които са завършени певци и остава само да добият популярността, за да станат звезди. Това е една от причините да ми допада шоуто – че позволява на участниците да се изяват, да добият известност, да спечелят сърцата на хората с неподправените си емоции и талант през цялото време, в което ги излъчват по телевизията.

Стиловете музика, които се изпълняват в шоуто са най-разнообразни – от народно и поп фолк до поп и рок, а дори и оперна музика. Участниците – също – някои са неоткрити и все още непълнолетни таланти, които досега са пели само пред приятели и в банята, а други певци с дългогодишен опит пред публика. Едно от най-отличителните неща в предаването е кастингът „на сляпо“, с който започва в първите епизоди предаването – той е създаден по този начин, за да може журито да оцени единствено таланта, певческите умения и глас на изпълнителя, без значение от нищо друго – визия, държание на сцена, възраст, пол и т.н. Това се оказва много положителна формула, защото в много други предавания сме виждали изпълнители, които не преминават кастинга само заради лошото впечатление, създадено заради някой от горните неща.

Вторият сезон засега ми харесва повече от първия, одобрявам и рокадите при менторите, от които съвсем заслужено остана Миро. Продуцентите и бТВ заслужават поздравления за добрата работа, която са свършили и с този втори сезон на шоуто.  А също и че не тръгнаха по онази тънка линия да предлагат на зрителите си „гладиаторски зрелища“, ами продукции, които хем са отпускащи за хората след работния им ден, хем им предлагат и капка позитивизъм, вместо да ги натоварват. Ето такива риалитита мисля, трябва да виждаме повече по телевизиите ни.

 

Google+ Comments