Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Новата колекция на популярния италиански тандем донесе две новини – добра и лоша. Започваме се лошата. Доменико Долче и Стефано Габана за пореден път потвърдиха своята предсказуемост, демонстрирайки прекален разкош и не особено премерена бляскава фантазия на италианска тема. Този път за отправна точка на колекцията им са послужили мозайки, украшения и църковна утвар във византийски стил, декорацията на известните раннохристиянски базилики около Равена.

Добрата – бяха представени изключително красиви и женствени вещи.

Всеки решава как да се отнесе към този очевиден факт – но знаменитите италианци отдавна се отказаха от поемането на какъвто и да е риск или поне експеримент от време на време и обикновено тръгват по утъпкания път на сложната декоративна стилизация.

И в новата им колекция е така – византийската й част е разкошна, зрелищна, подробна и точна. По нея, както и от предишни техни творения, можем да получим представа за цял един пласт от италианската култура. Моделите й съчетават цветовете на лъскаво и матирано злато и традиционните за мозайките оттенъци – охра, синьо, бордо, светлокафяво, бледозелено, допълнени от точните исторически аксесоари – украсени с ярки камъни византийски корони, големи обеци, кръстове на верижка.

Неисторическата част на колекцията обаче като че ли зарадва много повече почитателите на марката и модните редактори.

Елегантни силуети, меки черни и сиви тъкани и духът на римската класика от 50-те и 60-те години, познат ни от черно-белите ленти на италианския неореализъм.

Изящно вталено трапецовидно палто с широки ръкави, късо яке с обло деколте, тесен тайор и пола миди впечатляват с изящност и практичност. Сицилианската тема пък ни подарява невероятно красиви рокли от черна дантела, нежни ансамбли от поли и блузи и романтична мини рокля от бяла дантела.

Серията от рокли и палта с оттенък на рубин, с бродерии, дантели и инкрустации, пък се превръща в своеобразната свързваща нишка между Византия и Сицилия.

Разкош, богатство, блясък и величие – поне в това този италиански дует винаги е бил на висотата на очакванията на модните почитатели. A след първия порив да ги обвиним в повторение на самите себе си, идва по-логичната мисъл: може би модата не е само дълбок смисъл и новаторски идеи, а преди всичко празник. Е, новата колекция на  D&G ни го осигурява.

Google+ Comments