Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Предполагам, че няма жена, а вече и мъж, който да не знае какво представлява пилингът. Той е изключително препоръчителен за отстраняване на горния мъртъв слой на клетките по кожата. Но чували ли сте, че процедурата се извършва и върху дрехите?

Спокойно, това не е нова странна версия на добре познатия ни пилинг. Всъщност тук става въпрос, че върху повърхностите на тъканите се образуват малки топчета или агломерации от влакна, които влошават външния вид на изработените дрехи и тяхното качество. Образуването на тези неприятни части се предшества от движението на някои влакна от вътрешността към периферията на материята или от предизвикване на някакво усукване на влакната. Трайността на топчетата на повърхността на тъканта зависи, наред с други обстоятелства, от здравината на съставните влакна и тяхното закотвяне и местоположението в конеца.

И ето точно тук идва пилингът, който помага за отстраняването на новите образувания. Така материите се освобождават от топчетата и отново възвръщат здравословния си вид. За да го постигнете и вие, може да оставите дрехите си при специалист, който се занимава с поправка. Но може и съвсем сами вкъщи да извършите процеса.

Пилинг на дрехи може да направите с бръснарско ножче или самобръсначка. Тук трябва внимателно да ги препълзявате по тъканта, като остриетата отстраняват стърчащите топчета. Но ако този вариант ви се струва опасен и мислите, че може да навредите на дрехата, то тогава се сдобийте със собствена пилинг машинка. Те се продават в големите вериги за техники и са на достъпни цени. Работят с батерии, а употребата им е като детска игра.

Вече идва сезонът на плетивата и палтата. Затова не изхвърляйте плетивата, който изглеждат захабени заради появата на топчетата. Просто им направете пилинг и им се радвайте.

Google+ Comments