Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Темата за стареенето на кожата е изключително деликатна – толкова, колкото и самия епидермис. Тъй като много хора искат да запазят младостта си за по-дълго, индустрията създава козметични продукти в тази посока. Но се търсят все по-екологични технологии за случване на този процес.

Аз научих за един такъв – той включва използване на яйца от ларви на черна муха войник, богати на протеини и масло, имащи свойството да са антибактериални, почистващи и овлажняващи за кожата. Самите насекоми се хранят с органични продукти и това ги прави невероятен органичен продукт. Техните ползи за кожата не са новооткритие, а са доказани отдавна. Технологията за създаване на продукти с маслото тепърва се разработва, но вече има изградени BSF farm за Hermetia illucens с такава цел и в Турция.

Любопитно е обаче не само екологичността им, но и фактът, че чрез тях ще се намали въглеродният отпечатък. Причината е в начина на отглеждане – с чиста суровина от вода, мая и трици. Благодарение на тази диета, ларвите от насекомите черна муха войник се обогатяват на масло, еквивалент на лауринова киселина, намираща се в палмите и кокосите. По този начин ще се ограничи и изсичането на растения, а произведените продукти за кожа ще бъдат възможно с най-чисти съставки.

Споделям ви за този пример, тъй като той е само една от възможностите на BSF farms. В момента подобни съоръжения не са масово изградени в света, но пък в България вече има ферма. Тя се нарича Насекомо и е основана от трима французи, живеещи дълго в страната ни. Това са Олга и Ксавие Мрсенак, които са създателите, и Марк Болар, който е биологът и се занимава с научноизледоваделска дейност на black soldier fly.

Дейността на Nasekomo е свързана и с отглеждането на насекомите, но и със създаване на все повече нови технологии за тяхното култивиране и влагане в различни продукти. Защото ларвите от насекомите и техните протеини могат да помогна не само за кожата ни, но и да произведат органична тор и протеиново брашно за редица храни за животни.

Дали маслото от насекоми ще ни помогне да се подмладим – не зная. Но се радвам, че успях да прочета за него, за да видя и другите алтернативи и ползи, които ни осигурява.

Google+ Comments