Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Храненето е важна част от живота ни, особено когато става въпрос за здравето ни. Пролетта е период на промени и защо не на започване на нов начин на живот. Този сезон може да бъде идеален момент за изграждане на здравословни навици за хранене, които ще подготвят тялото визуално не само за лятото, но ще се помогнат за по-добър имунитет.

Включете повече сезонни плодове и зеленчуци, защото пролетта е период на обилни наличности от свежи плодове и зеленчуци. А както знаете, те са богати на витамини и минерали. Включете в менюто си задължително ягоди, зелен лук, магданоз, спанак и моркови. Консумирайте ги сурови или ги влагайте при приготвяне на различни ястия, за да подобрите дневната си диета.

Избягвайте да консумирате преработените храни. Това правило важи не само за пролетта, а за цялата година! Преработените храни като пакетирани мезета, замразени зеленчуци и готови ястия съдържат много добавки и консерванти. Не приемайте такива продукти и се опитайте да приготвяте колкото се може повече неща вкъщи. Също избягвайте наситените мазнини и ги ограничете в менюто си. Използвайте полезните такива като авокадото например. Те ще спомогнат за балансиране на теглото.

Напомням, че за правилната диета не трябва да се пропуска закуската. Тя е най-важният прием на храна за деня, тъй като дава необходимата енергия и хранителни вещества за стартиране на метаболизма. В закуската си може да включите плодове, яйца, млечни продукти и пълнозърнести храни.

Пийте повече вода е мотото на всеки сезон. Но през пролетта, когато температурите започват да се покачват, по-малкото количество течност може да причини дехидратация. Затова се стремете дневно да приемате между 8 и 10 чаши вода като абсолютен минимум.

Ето и нещо, което сигурно не следите – консумацията на протеини. Те са основните строителни елементи на тялото. Затова задължително трябва да присъстват в диетата през пролетта. Ето и на какво да заложите: яйца, риба, бобови култури и ядки. Задно с повечето протеини, избягвайте и захарта. Тя може да доведе до различни здравословни проблеми като наднормено тегло и диабет. Ограничете приема на храни и напитки с високото й съдържание – газирани напитки, сладкиши и бели хлябове.

Google+ Comments