Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Обеци – сребърни, златни или друг вид, толкова сме свикнали да ги виждаме днес на ушите на мъже или жени, че дори не се замисляме как са се появили в модата. Те винаги привличат вниманието към лицето начовека и затова са предпочитан аксесоар.

Днес ще ви дам няколко интересни факта около историята на появата на обеците. Също ще направя препратка към съвременното им представяне, което олицетворява и онлайн магазин за бижута Viano.

От археологическите проучвания се смята, че украшенията и са едни от най-старите използвани предмети от древните. Само за пример ще дам, че обеците, намерени в пещера в Мароко датират от 82 хил. години. Те се пренасяли и модернизирали през вековете, като нов живот им дали египтяните , като блясъкът от тях бил символ на храброст. Така било и в Древна Гърция, но пък в Рим се носели от робите.

Любопитен факт е, че например сребърни или златни обеци се носели предимно от мъжете. Те се използвали при моряците и пиратите, като били под формата на халка. Използвали се за покриване на разходите при евентуално корабокрушение.

Чак през Средновековието обеците започнали да се носят и предимно от дамите. Те били обсипани със скъпоценни камъни при по-заможните дами, като руските царици били сред представителите им. През 20 век се появяват обеците с клипс, а по-малко от столетие, те вече са под различни форми, орнаменти, дължини и се приемат за унисекс аксесоар.

В сайта на Viano открих типични представители на модерните сребърни обеци. Разновидностите им варират от нежни предложения с цирконий или без по ухото. Новата тенденция е двете украшения да са различни, за да се постигне по-голям колорит, а също и да има възможност за повече комбинации.

Едни от най-актуалните предложения за висящите сребърни обеци са тези с разнообразен начин на закачане. Освен, че са с красива орнаментика, камъни и печат 925, те притежават и колорит. Именно това е новата тенденция на десетилетието. Обеците се слагат чрез промушване и висящата им част идва от задната страна на ухото или едновременно от предната и задната. Подходящи са за носене ежедневно или с по-официални тоалети – както се казва, must have придобивка.

В онлайн сребърната бижутерия може да откриете още винтидж предложения, абстрактни форми и цветни елементи. Обиците от сребро винаги са били предпочитане за носене от малки и големи и могат да се превърнат подарък за всяка дама. Като за Коледа например. Но защо пък да не изберете за подарък на себе си и дори на мъж?! Нека бъдем модерни в сребърен блясък!

Google+ Comments