Находки в света на модата

Личен блог на Кремена Попова

Бързата мода е индустрия, която се разраства светкавично и предлага модни тенденции, които са на достъпни цени. Освен върху вкусовете на подрастващите, тя има голямо въздействие и върху околната среда. Често се използват изкуствени материали, а производството е с ниско качество и на ниски цени. Аз я избягвам и ви съветвам и вие да ограничите покупките си от нея. Затова ви давам няколко съвета в тази насока.

Купувайте качествени дрехи. Вместо да взимате дрехи на ниски цени, които се износват бързо и трябва да бъдат заменяни често, опитайте се да инвестирате в по-качествени и устойчиви артикули. Те могат да издържат повече време и да са по-устойчиви.

Купувайте от местни производители. Подкрепяйте родните марки и малките бизнеси, когато взимате дрехи от тях. Това намалява превозите на стоките и води до по-малко вреди за околната среда.

Отворете се към закупуване на дрехи втора употреба. Вече има много физически и онлайн платформи за продажба на дрехи, които са носени, но са на известни марки и са качествени. Това е отличен начин да купите модни артикули на достъпни цени и да намалите отпадъците в околната среда.

Рециклирайте. Когато дрехите ви вече не могат да бъдат носене, рециклирайте. Има много организации и магазини, които събират и преработват стари дрехи, като по този начин предотвратяват отпадъците да стигнат до депата за боклук. Дори вече в България се забелязва тенденция за активно рециклиране на текстил.

Правете смислен избор. Закупувайте само дрехи и аксесоари, от които имате нужда, а не просто заради тенденциите или модата. Разгледайте гардероба си и се опитайте да комбинирате различни дрехи, за да създадете нови и интересни визии.

Участвайте в кампании за по-устойчива мода. Такава например е Slow Fashion Season, но вие може би се сещате и за други? Целта на тези кампании е да се увеличи осведомеността и насърчаването към по-устойчив начин на живот.

С оглед на бързо нарастващата индустрия на модата, е важно да поемем отговорност за начина, по който купуваме и консумираме дрехите си.

Google+ Comments